Dietetyk to specjalista od wpływu żywności i sposobu odżywiania na zdrowie i samopoczucie człowieka. Jego zadaniem jest nauczanie zasad zdrowego odżywiania oraz opracowywanie zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych lub cierpiących na różne choroby, w tym nadwagę i otyłość. Wbrew pozorom to bardzo skomplikowana praca, która obejmuje wiele różnych aspektów. Istnieje wiele różnych typów dietetyków, a wybierając odpowiedniego specjalistę należy kierować się przede wszystkim swoimi potrzebami. Dowiedz się, czym wyróżniają się dwie najpopularniejsze specjalizację dietetyków – kliniczny i sportowy.

Dietetyk sportowy – na czym polega jego praca

Dietetyka sportowa z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Specjalista ten doradza zarówno początkującym sportowcom, jak i zawodowym w kwestiach łączenia diety z treningiem oraz ogólnie żywienia podczas uprawiania sportu. Potrafi on ocenić i zaplanować odpowiednią dietę oraz suplementację. Dodatkowo, dietetyk sportowy powinien mieć umiejętność edukowania i doradztwa żywieniowego dla osób aktywnych fizycznie. Ważne jest również, aby dietetyk sportowy potrafił przygotowywać smaczne i nowoczesne posiłki. Ponadto, musi odpowiednio zaplanować dietę osobom, które są przed, w trakcie lub już po zawodach. W tej branży niezbędna jest wiedza na temat wpływu odżywiania na osiąganie pożądanych wyników oraz zdolność do wysiłku fizycznego. Przed ustaleniem konkretnego sposobu żywienia, dietetyk sportowy przeprowadza wywiad, aby poznać nawyki żywieniowe, cele i upodobania podopiecznego.  Wykonuje także niektóre pomiary, na przykład ciśnienia krwi, masy ciała, w tym masy mięśniowej, wody i tkanki tłuszczowej.

Czym zajmuje się dietetyk kliniczny?

Dietetyka kliniczna zajmuje się głównie żywieniem osób chorych. W tej dziedzinie kluczowe jest posiadanie wiedzy dotyczącej odpowiedniego postępowania żywieniowego w zależności od rodzaju choroby i jej zaawansowania. Dobry dietetyk kliniczny powinien umiejętnie dobierać dietę zgodnie z potrzebami pacjentów, ustalać cele oraz zasady żywienia, a także znać zależności między układem pokarmowym a innymi układami w organizmie. Dietetyk kliniczny powinien być w stanie przeprowadzać wywiady żywieniowe, oceniać sposób żywienia i stan odżywienia pacjenta, przeprowadzać pomiary antropometryczne i analizować wyniki badań laboratoryjnych. Dietetycy kliniczni mogą pracować nie tylko w poradniach dietetycznych, ale te oddziałach szpitalnych, klinikach specjalistycznych oraz poradniach podstawowej opieki zdrowotnej.